fredag 28 mars 2008
Äntligen inget mer IV - kan vi hoppas att friskolan försvinner med?
Håller helt med. Individuella programmet har varit ett försök att sopa ett problem under mattan som vi borde försökt att lösa tidigare, nämligen att för många lämnar högstadiet utan tillräckliga kunskaper i tre av skolans viktigaste ämnen, matematik, svenska och engelska. Att bara flytta pengarna från individuella programmet till grundskolan är dock inte tillräckligt, mer resurser måste till vilket jag hoppas Björklund inser (djupt skeptisk). Att återinföra konvux är också en bra idé.
Även om jag kan förstå att ingen vill att någon ska misslyckas eller sätta upp krav så är det tyvärr ändå så att mål måste nås och vi skadar ungdomarna mer genom att undvika att ta tag i problemet. Självklart måste vi tillåta misslyckande och ge andra chanser, men att medvetet skapa ett program för att slippa ta tag i huvudproblemet är bara feghet. Jag är beskviken på att socialdemokraterna inte löste problemet (Nu är iof inget praktiskt genomfört än, men det ser lovande ut).
T.o.m lärarna tycker detta verkar lovande. Lärarnas riksförbund säger: ”Gymnasiet ska vara en frivillig skolform som bygger på de grundläggande kunskaperna som eleverna har rätt att få på grundskolan. Att göra grundskolan ansvarig för att alla elever når målen är rätt tänkt”
Nu krävs mer pengar, mindre neddragningar, speciallärare, mindre undervisningsgrupper etc. Det är också viktigt att prioritera kommunala skolan och inte ge pengarna till friskolor som dränerar kommunala skolan på resurser med skolpengssystemet, som gör att kommunen måste ha kapacitet att ge skolgång åt alla barn, även de som hastigt och lustigt lämnar sin friskola etc. Segregeringen mellan barn är förmodligen det största problemet på lång sikt. Då kommunerna måste betala för något de inte behöver minskar möjligheterna till effektiv hjälp.
Kan man hoppas på att friskolor avvecklas? Knappast tyvärr. Vi får iaf hoppas att denna nedläggning av individuella programmet kan får skolan att bli lite bättre åtminstone.
onsdag 26 mars 2008
Val av välfärd - vad är det?
Betyder det att olika människor ska utifrån ekonomi få olika välfärder? För isåfall är det ju inte välfärd överhuvudtaget utan en orättvisa som cementerar de klasskillnader som socialdemokraterna hävdar att de försöker åtgärda (stor skepsis från min sida). Betyder det att man kan välja hur statens pengar ska spenderas på välfärd och vad som är välfärd? Detta gör vi ju redan idag så vi väljer vilket parti som ska styra Sverige. Detta kallas demokrati.
Jag är klart osäker på vad som menas. Kan det vara så lätt att S hyllar de nyliberala experiment som de kritiserar i artikeln. Samma nyliberala experiment med bl.a massprivatiseringar som skett under SOCIALDEMOKRATISKT styre. Vad är skillnaden egentligen mellan S och alliansen? Samma sak fast inte lika extremt? Isåfall förstår jag inte hur de kan få röster och vad som hände med den socialdemokratiska ideologin.
måndag 24 mars 2008
Intressant debattinlägg av Arenagruppen
Detta har vänstern sagt snart i 5-10 år, att samhället mår bättre av ett starkt statligt ägande, att avregleringar är onödiga och ofta skadliga i en globaliserad värld´, att privatiseringar handlar om pengarnas behov och inte folkets, att otrygghet och att sänkta löner INTE ger fler jobb. Det som artikeln inte nämner är hur viktigt det är att den offentliga konsumtionen ökar , men man kan inte få med allt.
Frågan är: Kommer liberalerna bry sig eller fortsätta med sin samhällsdestruktiva politik?
lördag 22 mars 2008
Amerikanska centralbanken hjälper privata banker med statens pengar
i e24 läser jag idag att Federal Reserve genomför räddningsaktioner i form av en ny kraftig sänkning av styrräntan och beslut om att pumpa in nya miljarder i banksystemet, plus en garanti om att – i strid mot gammal praxis – stötta andra finansföretag på samma sätt som de centralbanksövervakade affärsbankerna. Så, nu när bankerna inte fungerar väl så ska de smygsocialiseras och pengarna ska tas från samhället för att sedan när krisen är över så ska det gå tillbaka till det normala - och detta ska betalas av staten och bankanvändarna! Är det detta liberaler menar med "en väl fungerande och konkurrenskraftig marknad"?
Frågeställningarna som borde dyka upp är: Varför ska staten och därmed folket ta smällarna när privata aktörer inte sköter sig när de privata aktörerna tar hand om vinsterna när banken går bra? Kommer detta att hända igen? Om Ja, vad ska vi göra åt det?. Man inser snabbt att en institution som garanteras av staten även bör ägas av staten, men det är klart, är man liberal accepterar man inte statlig kontroll över statliga pengar. Privata intressen gör ju alltid ett bättre jobb - som nu.
fredag 21 mars 2008
Tibet – Förtryckta i åratal av Kina. Ny era?
Nu när kinesiska trupper återigen terroriserar den tibetanska befolkningen börjar det bli dags att omvärlden ställer hårda krav, bryter handelsavtal etc. för att förändra situationen för Tibet. Kinas ledare har visat sig helt ovilliga att förhandla med Tibet som de ser som sitt, vilket de gjort sedan den olagliga ockupationen 1950.
Den senaste tidens händelser har återigen (vilket var på tiden) visat på hur förhållandena är för den Tibetanska civilbefolkningen som förtrycks av den kinesiska ledningen som samtidigt pratar om den västerländska arrogansen mot österländsk kultur och levnadssätt, vilket svarar på frågan varför väst är arrogant mot Kina, då vi INTE förtrycker våra medborgare. Kalla mig gärna arrogant, men Kina är inget trevligt samhälle och jag struntar i alla taoister, konfucianister, buddister etc. som hävdar att Kina är världens vagga och ett centrum för mänsklig utveckling samt att alla som säger emot är fördomsfulla.
Dalai lama, som fick Nobels fredspris 1989, framträdde på en presskonferens i tibetanernas tillflyktsort Dharamsala i norra Indien. Han fick 1989 Nobels fredspris för sin kamp för ett fritt Tibet och för att han betonar ickevåldsprincipen (även om jag är skeptiskt till hur fredlig han verkligen är). Oavsett vilket är han Tibets ledare och bör behandlas som en sådan.
Nu i samband med OS har vi en utmärkt möjlighet att sätta press men jag är rädd att våra fega ledare inte vågar. Ett fritt Tibet mot att världens länder dyker upp på OS låter som en bra ”förhandlingsstrategi”.
Moralpanik år 2008 – den farliga klädstilen
Återigen har de självutnämnda väktare (vanligtvis rektorer och andra allsköns knäppskallar på skolan) av moralen som tyvärr finns i vårt avlånga land slagit till igen. Den här gången är det inte kvinnlig slampighet, bara överkroppar eller skolfoton de förfasas över utan byxor med häng. AHHHH – run for your lives.
Enligt Aftonbladet (som tyvärr ibland har en tendens att förstora upp nyhetsvärdet) får inte längre Alexander Quint äta i matsalen på Vallbergaskolan i Vallberga, Laholm efter en av nämnda moralens väktare starkt reagerat över hans häng på byxorna. Individens rätt att klä sig som man vill och skolverkets ord att KLÄDERNA ÄR ELEVENS ENSAK verkar uppenbarligen väga lätt i lärarrummet, där smygfascisterna verkar tro att de har fått ett heligt uppdrag att pracka på eleverna sin egen, vidriga moralsyn i ”anständighetens” namn. Att människor har olika uppfattningar om vad som är anständigt är väl helt ointressant för dem.
Skolans ansvariga har även ett konstigt förhållningssätt till vad de får och inte får göra. Att alla ska ha rätt att få skolmat och gå i skolan är en del av skollagen. En rektor kan inte bryta mot skollagen eftersom det INTE är rektorn som bestämmer över skolan utan staten och samhället. Rektorns uppgift är att sköta sitt jobb, något som rektor Birgitta Hellstam på Vallbergaskolan misslyckas med. ” Man ska vara anständigt klädd i matsalen. Man ska inte sitta i underkläderna.” säger hon i Hallandsposten. Nej, Birgitta – man ska ingenting, det ligger inte i dina befogenheter som rektor att påtvinga moral och förvägra skolmat. Din åsikt är inget som skolan måste rätta sig efter. Har du inte insett detta rekommenderar jag att du omplaceras i en mer lämplig tjänst.
Någon kanske hävdar att man ska visa respekt för de runtom kring sig och att man därför bör agera så här. Då är vi tyvärr återigen tillbaka i frågeställningen om vem som bestämmer vad som är god moral, god anständighet etc. Eftersom skolan är en statlig betald institution där alla måste gå oavsett om de vill eller inte är mitt svar: Samhället bestämmer. Därför rekommenderar jag alla väktare, smygfascister etc. att genomdriva folkomröstning.
Funderar på om man skulle anordna en demonstration till stöd för de drabbade och jämföra med hedersmord. Trots allt handlar ju båda två om att någon försöker tvinga på dig en moralsyn du inte delar vilket leder till ett sammanbrott.
fredag 14 mars 2008
Mer fildelning
Nu råkar det vara så att detta är precis vad de gör. De respekterar sin och andras rättigheter att dela med sig av det som är deras, som de själva köpt. De som skapat verket ska INTE ha rätt att bestämma vad som händer med det om de sålt det. Vad blir nästa steg? Att företagen vill bestämma på vilken TV jag får se deras film, hur många gånger jag får spela låten som jag köpt? etc.
torsdag 13 mars 2008
Försäkringsläkare och moralen
Känns tyvärr som att vårt samhälle urholkas. Vi ska klämma åt "fuskarna" med bidrag för att vi inser ju alla att en person som drabbas av en nervsjukdom efter en cancerbehandling är en bidragsfuskare. Han blev ju iof sjukskriven av en överläkare i neurologi men det är klart att försäkringsläkaren i barnmedicin och företagshälsovård vet bättre. Självklart är han fullt frisk - kläm åt fuskarna bara!
Däremot är skattefuskarna inte så viktiga att ta. Vad spelar det för roll om ifall vissa moderater (nämner inga namn) betalar ut en låg, svart lön till invandrare som utför hushållsnära tjänster eller när andra gör sitt yttersta för att undvika att betala skatt, sociala avgifter eller TV-licens. Dessa människor som gör detta är ju hjältar som sätter sig upp mot förtrycket i det svenska samhället och inte snikna snåljåpar med storhetskomplex som man kanske skulle kunna tro.
Vi behöver skapa ett mer generöst samhälle. Pengarna finns, men finns den politiska viljan?
Brist på tid
Hoppas ni fortsätter läsa...
måndag 3 mars 2008
Sanningen om Israel
http://www.electronicintifada.net/v2/article4550.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/House_demolition_in_the_Israeli-Palestinian_conflict
http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settlements
http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_apartheid
http://mondediplo.com/2003/11/04apartheid
http://www.haaretz.com/hasen/spages/799476.html
Finns ännu mera...