måndag 20 april 2009

Europa visar hur man ser på FN:s roll

Nu är det FN:s Rasism-konferens i Schweiz och som vanligt möts det av kontroverser. Att Israel beskrivs som en rasist-stat (vilken den är) och att sionism är liktydigt med rasism (vilket också stämmer) är någonting som vi i väst har svårt att acceptera. Därför har den också bojkottas av flera länder bl.a Sverige, USA, Israel (självklart) och många andra. Dessutom föreslås förbud mot kritik av religion (vilket är befängt).

Tyvärr är det tråkiga i det hela att detta är en FN-konferens och bör därför respekteras som detta. Signalen som tyvärr sänds ut är att de rika länderna ska få sätta dagordningen och sedan kunna hänvisa till FN-beslut (som gjordes bl.a ang terrorlistningar) men inte när det gäller frågor som väst ogillar. Vi kanske inte gillar allt, men om vi bara väljer att bojkotta kommer det dels innebära att alla kritiska röster och länder som bojkottar konferensen missar chansen att prata om rasismen utan ger all makt till extremister och dels att värdet av FN och internationellt samarbete urholkas.

De verkliga förlorarna är vare sig sionisterna eller anti-sionisterna utan de som tror på att gemenskap mellan länder och rätten att uttrycka sin åsikt. Hur ska FN ha en positiv och demokratiserande process när FN inte klarar av att hantera konflikter och när de rika länderna går när något kommer upp på agendan som de inte gillar?

Inga kommentarer: