torsdag 13 mars 2008

Försäkringsläkare och moralen

Läser i Aftonbladet att försäkringsläkare drar in miljoner på att göra livet surt för alla sjuka. Inte för att man borde bli förvånad - försäkringsläkare får ju betalt för att hitta en anledning att slippa betala ut pengar. Det är ju det de har betalt för. Tankarna går inte helt oväntat till filmen Sicko - har vi en liknande situation i Sverige idag?

Känns tyvärr som att vårt samhälle urholkas. Vi ska klämma åt "fuskarna" med bidrag för att vi inser ju alla att en person som drabbas av en nervsjukdom efter en cancerbehandling är en bidragsfuskare. Han blev ju iof sjukskriven av en överläkare i neurologi men det är klart att försäkringsläkaren i barnmedicin och företagshälsovård vet bättre. Självklart är han fullt frisk - kläm åt fuskarna bara!

Däremot är skattefuskarna inte så viktiga att ta. Vad spelar det för roll om ifall vissa moderater (nämner inga namn) betalar ut en låg, svart lön till invandrare som utför hushållsnära tjänster eller när andra gör sitt yttersta för att undvika att betala skatt, sociala avgifter eller TV-licens. Dessa människor som gör detta är ju hjältar som sätter sig upp mot förtrycket i det svenska samhället och inte snikna snåljåpar med storhetskomplex som man kanske skulle kunna tro.

Vi behöver skapa ett mer generöst samhälle. Pengarna finns, men finns den politiska viljan?

Inga kommentarer: