fredag 21 mars 2008

Moralpanik år 2008 – den farliga klädstilen

Återigen har de självutnämnda väktare (vanligtvis rektorer och andra allsköns knäppskallar på skolan) av moralen som tyvärr finns i vårt avlånga land slagit till igen. Den här gången är det inte kvinnlig slampighet, bara överkroppar eller skolfoton de förfasas över utan byxor med häng. AHHHH – run for your lives.


Enligt Aftonbladet (som tyvärr ibland har en tendens att förstora upp nyhetsvärdet) får inte längre Alexander Quint äta i matsalen på Vallbergaskolan i Vallberga, Laholm efter en av nämnda moralens väktare starkt reagerat över hans häng på byxorna. Individens rätt att klä sig som man vill och skolverkets ord att KLÄDERNA ÄR ELEVENS ENSAK verkar uppenbarligen väga lätt i lärarrummet, där smygfascisterna verkar tro att de har fått ett heligt uppdrag att pracka på eleverna sin egen, vidriga moralsyn i ”anständighetens” namn. Att människor har olika uppfattningar om vad som är anständigt är väl helt ointressant för dem.


Skolans ansvariga har även ett konstigt förhållningssätt till vad de får och inte får göra. Att alla ska ha rätt att få skolmat och gå i skolan är en del av skollagen. En rektor kan inte bryta mot skollagen eftersom det INTE är rektorn som bestämmer över skolan utan staten och samhället. Rektorns uppgift är att sköta sitt jobb, något som rektor Birgitta Hellstam på Vallbergaskolan misslyckas med. ” Man ska vara anständigt klädd i matsalen. Man ska inte sitta i underkläderna.” säger hon i Hallandsposten. Nej, Birgitta – man ska ingenting, det ligger inte i dina befogenheter som rektor att påtvinga moral och förvägra skolmat. Din åsikt är inget som skolan måste rätta sig efter. Har du inte insett detta rekommenderar jag att du omplaceras i en mer lämplig tjänst.


Någon kanske hävdar att man ska visa respekt för de runtom kring sig och att man därför bör agera så här. Då är vi tyvärr återigen tillbaka i frågeställningen om vem som bestämmer vad som är god moral, god anständighet etc. Eftersom skolan är en statlig betald institution där alla måste gå oavsett om de vill eller inte är mitt svar: Samhället bestämmer. Därför rekommenderar jag alla väktare, smygfascister etc. att genomdriva folkomröstning.


Funderar på om man skulle anordna en demonstration till stöd för de drabbade och jämföra med hedersmord. Trots allt handlar ju båda två om att någon försöker tvinga på dig en moralsyn du inte delar vilket leder till ett sammanbrott.

Inga kommentarer: