onsdag 30 april 2008

Lincon

Kommer inte att ha tid att blogga denna veckan då det är LinCon!

fredag 25 april 2008

Favoritlänkar

Lite matnyttigt

http://www.adbusters.org/home/
http://www.etc.se/

http://www.blimptv.net/mostpopularV1.html
http://www.blimptv.net/farrightv4.html
http://www.blimptv.net/farrightV1.html

http://www.jibjab.com/originals
http://www.landoverbaptist.org/
http://www.markfiore.com/

http://rodpress.wordpress.com/
http://www.zaramis.nu/blog/
http://jinge.se/

"Ungsocialister" av Eiler Viljebrand

De komma med röda kinder,
med själ i brand.
De äro de unga. Dem binder
ej slavars band.
De äro den nya tiden,
en hugstor släkt.
De göra att man ur friden,
ur dröm blir väckt.

De hylla den fria tanken,
de lyda den.
Och lagarna ge de fanken,
de äro män.
För intet tillbaks de rygga,
dem eldar hat.
Men de, blott de skola bygga
vår "framtidsstat".

Och intet i världen de äga,
men klaga ej.
Ty de kunna likväl säga
ett trotsigt nej!
De vilja ej lyda, ej höra
en konungs bud.
De äro de fria; de göra
sig själva till gud.

De hava inga vänner
och ingen dem förstår.
Men jag, jag vet och känner
att endast den, som slår,
kan komma fram till målet:
en skön och frigjord värld.
Vår enda makt är stålet
i tankens vassa svärd.

De kunna icke akta
en guldets religion.
De vilja icke slakta
en utländsk legion.
Men deras hjärta ömmar
för folkets bittra nöd.
De drömma ljusa drömmar
om liv i solens glöd.

Sjukhusstrejken

Äntligen har det blivit lite strejker mot orättvisa löner i vårt samhälle - denna gång för sjuksköterskorna. I ett antal artiklar Aftonbladet utreds ämnet och det gör mig glad att läsa att nästan 80% av Sveriges befolkning sympatiserar med strejken om man nu ska tro Aftonbladet (vilket man bör undvika generellt).

Det finns många branscher i Sverige som behöver ha högre löner, ja egentligen alla utom chefslöner. Man måste dock börja någonstans så hoppas att sjuksköterskorna stöder andra strejker i framtiden.

Slagordet: Slut på rean, fullt pris gäller kan översättas till stora delar av vårt samhälle då vi sedan 70-80 talet vandrat nyliberalismens mörka väg med mindre offentligt och mer privat. Anders Borgs vårbudget får mig även att vilja gråta. Hur kan någon vilja Sverige så här illa?

Ibland önskar man att dagens samhälle bara är en ond dröm som man skrämmer barn med och att man någon gång vaknar upp (Och människor undrar varför jag spelar rollspel!). Är denna strejk ett första steg mot ett uppvaknande? Jag tvivlar.

fredag 18 april 2008

Mugabes vision?

Efter att återigen försökt fuska sig till en valseger verkar Mugabe nu vara i stora problem. Trots att han riggar röstlängder, belönar sina anhängare med bl.a mat och har allt medieutrymme så verkar äntligen den Zimbabwiska befolkningen bli en aning trötta på honom. Han har ju trots allt kört landet i botten: 100000 % inflation (Och liberaler gnäller över vettiga 6% i Sverige), matbrist i ett land som tidigare exporterade mat, massarbetslöshet, utbredd korruption etc.

Vilken politisk vision mannen verkar ha? Han verkar konsekvent skylla alla sina motgångar på britterna. Partiet är marxistiskt men speciellt mycket välfärd och uppbyggnad verkar han inte brytt sig så mycket om utan mer att göra idiotiska jordbruksreformer. De reformer han påbörjade avslutade han tyvärr på 90-talet och sedan dess har hans politiska vision mest varit att stanna i makten.

Att Mugabe måste bort är självklart, frågan är vem av motkandidaterna är mest lämpad att leda landet. Morgan Tsvangirai som vann valet nu 2008 bör få möjlighet att leda landet (Även om det nu gått tre veckor utan valresultat för att Mugabe försöker fuska). Det blir svårt att göra sämre än Mugabe. Förhoppningsvis kommer även Mugabe och hans gelikar ställas inför rätta.

De afrikanska ledarnas agerande har varit allt annat än starkt. Vad kommer att hända? är jag konspiratorisk om jag misstänker att "omräkningen" slutar med att Mugabe vinner. Fortsättning lär följa...

I religionens namn

En kristen sekt, avknoppad från mormonkyrkan har nu under de senaste dagarna varit i stort blåsväder. Sekten heter Fundamental Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (Vilket namn!) och verkar ha enligt media som enda punkt på dagordningen att låta äldre män och mycket unga flickor ha massvis med sex.

Tydligen började hela uppmärksamheten när en 50-årig man gift sig med en flicka som nu är 16 och fått barn med henne. Hon ringde tack och lov polisen och berättade om övergreppen. Eftersom detta är USA har det naturligtvis blivit en lång diskussion om barnen och vad som ska hända med dessa. Långt intressantare vore vara att diskutera hur man ska göra för att hindra detta från att ske igen.

Återigen har man i religionens namn kunna motivera ett agerande och en livsstil som är helt oförenlig med de lagar och regler som finns i samhället och inte förrän nu då det är i många avseenden försent har samhället kunnat agera. Religionens rätt att utövas verkar stå högre än lagen vilket även märkts i Sverige med fallet Åke Green. Om de då inte är muslimer dvs, då målas man ju ut som terrorist automatiskt i det upplysta väst.

Det handlar om konsekvens. Ska vi inte förbjuda domedagspräster att säga att homosexuella är cancersvulster så kan vi inte heller förbjuda nazister att säga samma sak. Man har inte större rätt att bryta mot lagen för att man har en 2000-årig skitbok i ryggen som man tolkat på sitt "rätta" sätt. Skulle jag ha sex med en minderårig så skulle jag förhoppningsvis åka dit för detta, men när en grupp människor i stöd av sin religion gör detta är det oftast ok, de är ju bara lite extrema, men religion är ju bra och alla ska kunna utöva sin tro utan att straffas etc etc.

Det är dags att slå mot källan av problemet. Avskaffa religionsfriheten och bli säker på att alla religiösa grupper ska tvingas följa lagen oavsett religion.

torsdag 17 april 2008

Kristina Axén Olin är äntligen borta

Äntligen är hon borta. Kristina Axén Olin har avgått!

Stockholms f.d finansborgarråd har angett personliga skäl till varför hon nu efter att i nästan 20 års tid försökt att försämra för de mindre tursamma stockholmsborna genom nedskärningar och att samtidigt sälja som mycket som möjligt till privata intressen. Henes syn på bostadspoltik verkar symboliseras av att få bort allt patrask ur Stockholm mha utförsäljning av allmännyttan så att du behöver ha miljoner för att bo i en ok bostad samt hennes fullständiga brist på empati gällandes hemlösa som förmodligen fick många inklusive mig själv att räkna dagarna till avgången


Nu är den här, men kommer det innebära någon skillnad? Jag tror inte det, även om hon är karismatisk i de egna leden och svårersättlig så kommer en annan borgerlig knäppskalle (
Mikael Söderlund) som genomför samma vidiga politik som sin företrädare. Förhoppningsvis var det samvetet som till sist knäckte henne och fick henne att sluta.


I bästa fall kommer det innebära en mindre kris för M , men det är inget som jag räknar med. För Axén Olin dras ridån dock ned och ingenting tyder på att hon kommer tillbaka, tack o lov!

fredag 11 april 2008

Mona och Socialdemokraterna - en gigants fall

Läser en intervju med Mona Sahlin i ETC. Hon är besviken över socialdemokraternas medlemsras och undrar sig varför inte partiet klarat av att locka nya medlemmar. Samtidigt som hon säger att "Vi håller rådslag för att visa att vi är öppna för åsikter och för att vända oss utåt." så säger hon även att "Ibland fungerar partiet som en jury som betraktar nya medlemmar och som använder partiprogrammet som facit."och detta skulle vara någonting positivt.

Har man den inställningen får man inte många nya medlemmar, men egentligen är inte detta problemet. 1979 hade socialdemokraterna 1.198.000 medlemmar i år har de 101.158. En kraftig minskning och vad är det som hänt under dessa år! Jo - socialdemokraterna har ändrat ekonomisk politik och inriktning. Från att vara ett socialistiskt parti med nyskapande idéer om ekonomi o samhälle har de gått till att vara ett liberalt marknadsvänligt alternativ som vill avreglera och avskaffa statens roll som central enhet och istället fokusera på "individens frihet" etc.

De har helt enkelt svikit sina rötter och detta är ett pris socialdemokraterna får betala för idag, vilket är rätt åt dem.

Vad folk verkligen vill?

Läser med glädje i Aftonbladet m.fl att Sveriges befolkning faktiskt inte vill ha skattesänkningar utan faktiskt skattehöjningar för att få en bättre välfärd. Hela 66 procent svarade ja på frågan - ”kan du tänka dig att betala högre skatt för att alla ska få bättre service eller kvalitet när det gäller sjukvården?”

Detta säger ganska mycket om vilken konstig politik alliansen och socialdemokraterna före dem genomfört då de sänkt skatter, försämrat välfärden och försvagat staten. Avregleringar och skattesänkningar har ju uppenbart inte gett den förbättring som liberaler förväntat sig trots att denna politik varit dominerande sedan slutet av 70, 80-talet.

Ännu konstigare är att alliansen faktiskt vann detta val då de gick på val att man själv skulle ta ansvar för sin egen livssituation och att staten inte ska ha samma beskyddande roll. Vet svenska folket vad de röstar på?

Å andra sidan lovar de fyra partiledarna Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund också mer resurser välfärden. Förbättringar ska ske inom psykvården och kvaliteten i skolan ska höjas, tydligen. Med vilka pengar då? Man kan inte både få en skattesänkning och ha pengar kvar till utökad välfärd. Misstänker att det är spel för gallerierna då vi konsekvent år för år MINSKAT på välfärden, socialdemokrater såväl som borgerligheten.