fredag 11 april 2008

Mona och Socialdemokraterna - en gigants fall

Läser en intervju med Mona Sahlin i ETC. Hon är besviken över socialdemokraternas medlemsras och undrar sig varför inte partiet klarat av att locka nya medlemmar. Samtidigt som hon säger att "Vi håller rådslag för att visa att vi är öppna för åsikter och för att vända oss utåt." så säger hon även att "Ibland fungerar partiet som en jury som betraktar nya medlemmar och som använder partiprogrammet som facit."och detta skulle vara någonting positivt.

Har man den inställningen får man inte många nya medlemmar, men egentligen är inte detta problemet. 1979 hade socialdemokraterna 1.198.000 medlemmar i år har de 101.158. En kraftig minskning och vad är det som hänt under dessa år! Jo - socialdemokraterna har ändrat ekonomisk politik och inriktning. Från att vara ett socialistiskt parti med nyskapande idéer om ekonomi o samhälle har de gått till att vara ett liberalt marknadsvänligt alternativ som vill avreglera och avskaffa statens roll som central enhet och istället fokusera på "individens frihet" etc.

De har helt enkelt svikit sina rötter och detta är ett pris socialdemokraterna får betala för idag, vilket är rätt åt dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det har inte helt oväntat forskats kring de fallande medlemsantalen för politiska partier i Sverige. Jag läste endel av vad som har publicerats på området för en tid sedan och kan rekommendera till intresserade att göra en sökning på ämnet.