fredag 18 april 2008

Mugabes vision?

Efter att återigen försökt fuska sig till en valseger verkar Mugabe nu vara i stora problem. Trots att han riggar röstlängder, belönar sina anhängare med bl.a mat och har allt medieutrymme så verkar äntligen den Zimbabwiska befolkningen bli en aning trötta på honom. Han har ju trots allt kört landet i botten: 100000 % inflation (Och liberaler gnäller över vettiga 6% i Sverige), matbrist i ett land som tidigare exporterade mat, massarbetslöshet, utbredd korruption etc.

Vilken politisk vision mannen verkar ha? Han verkar konsekvent skylla alla sina motgångar på britterna. Partiet är marxistiskt men speciellt mycket välfärd och uppbyggnad verkar han inte brytt sig så mycket om utan mer att göra idiotiska jordbruksreformer. De reformer han påbörjade avslutade han tyvärr på 90-talet och sedan dess har hans politiska vision mest varit att stanna i makten.

Att Mugabe måste bort är självklart, frågan är vem av motkandidaterna är mest lämpad att leda landet. Morgan Tsvangirai som vann valet nu 2008 bör få möjlighet att leda landet (Även om det nu gått tre veckor utan valresultat för att Mugabe försöker fuska). Det blir svårt att göra sämre än Mugabe. Förhoppningsvis kommer även Mugabe och hans gelikar ställas inför rätta.

De afrikanska ledarnas agerande har varit allt annat än starkt. Vad kommer att hända? är jag konspiratorisk om jag misstänker att "omräkningen" slutar med att Mugabe vinner. Fortsättning lär följa...

Inga kommentarer: