tisdag 4 december 2007

Bara Bröst, JämO och påtvingade normer

Den 30: e november beslutade JämO tyvärr att inte driva anmälan mot simhallen Fyrishov i Uppsala för könsdiskriminering. Två kvinnor hade badat topless i badhuset och tvingats lämna badhuset. Detta gjorde att närverket Bara Bröst skapades för att kämpa emot diskrimineringen, all heder till er! Jag hoppas att ni fortsätter att driva frågan – den är viktigare än vad man först tror.


Det som uppenbart har hänt är att badhuset har diskriminerat kvinnorna genom att inte låta dem bada topless. JämO har dock valt att inte anmäla eftersom ”anständighet” enligt lagen skulle ge rätt till diskriminering! Jag som står för jämställdhet och ett lika behandlande av alla människor blir djupt förvånad över att en myndighet som JämO vars syfte är att vara en myndighet som övervakar att kvinnor och män har lika rättigheter oavsett kön fattar ett sådant beslut. I detta fall finns det något som är tillåtet för män och förbjudet för kvinnor. Låter som ett solklart fall men inte, JämO väljer istället att acceptera de orättvisor som redan finns allt enligt ”rådande normer”. I Sydafrika var apartheid länge den rådande normen, I Sverige var den rådande normen under många decennier kungastyre. Var det då fel att ändra detta? Undrar vad som hade hänt om svarta inte hade tillåtits bada med motiveringen ”Ni måste ha skor på er i badet pga de normer som säger att era fötter är fula och avstötande”.


Hela tanken med feminismen är att jämställa och likabehandla och normerna är ju ofta problemet. En kvinna får inte göra si, inte göra så osv. Normerna kommer då fram ur skuggorna och ger vibrationer mot en svunnen tid vi inte vill tillbaka till. Det är hög tid att ta bort alla normer som talar om hur människor ska bete sig och klä sig. De är bara skadliga och kontraproduktiva – vill jag gå omkring naken så ska jag få det! Annars kräver jag en folkomröstning vid varje riksdagsval i frågan.


Det är ju inte första gången detta händer. Badhuset har nu gått med i den diskrimineringsgrupp och anti-jämställdhets grupp som även innehåller Hjalmarlundbohmsskolan i Kiruna pga diskriminering av toplessa skolfoton mellan män och kvinnor och Ingwar Blomster på Särlaskolan i Borås som anser att en kvinna som inte beter sig ”felaktigt” kan vara trygg. Tyvärr är jag rädd att fler händelser i Sverige kommer att innebära att fler onda människor adderas till denna bakåtsträvade moralpanikgrupp.


Argument som framläggs är att bl.a. att bara bröst skulle öka sexualbrott, att det är bra att kvinnan är mindre sexualiserad och klär sig anständigt och att det finns viktigare frågor att lösa i jämställdheten. Varför då? En kvinna, oavsett klädsel är ALDRIG ansvarig för att hon blir våldtagen. Man ska kunna springa naken om man så vill utan att någon ska få ha rätt att våldta eller trakasseras – om detta ändå sker är det DERAS fel precis som det är en bilists fel ifall han kör på mig på ett övergångsställe när jag har grönt oavsett vad jag gör. Att det finns viktigare frågor att kämpa för är sant, men det är ingen anledning att inte ta hand och motverka alla orättvisor. Det brukar dessutom ofta vara så att för att lösa de stora problemen måste man ta hand om dem mindre först.


Bara för att normer alltid har funnits betyder det inte att de är gjuta i sten. Normer, lagar och regler kan ändras. Finns det lagar som hindrar? – då ändrar vi dem. Finns det normer? – då slår vi sönder dem. Finns det regler? – då tvingar vi fram regeländringar. Jämlikt behandlad innebär lika behandlad och det har inte kvinnorna på badhuset blivit. Att JämO sedan hänvisar till normer gör mig djupt fundersam ifall JämO vet vad deras uppdrag är. De bör kollektivt avgå och ersättas med personer som vet vad jämställdhet är.


Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. That´s it, vare sig mer eller mindre. Anser man då att kvinnor inte får bara topless men män får är man inte för jämställdhet. Bara Bröst nätverket har åtminstone förstått och jag önskar dem all lycka i framtiden. Kom ihåg – förbud är dåligt, jämställdhet är bra, naket är bra, moralpanik är dåligt, anständighet är dåligt, moral är en konstruerad illusion.


Länk till JämO

Inga kommentarer: