tisdag 11 december 2007

Dödsstraffet bör avrättas

Läser på aftonbladet.se att New Jersey äntligen ska avskaffa dödsstraffet. Hoppas verkligen att underhuset säger ja till förslaget så att den skamfläck som New Jersey borna tillät 1976 nu äntligen ska försvinna. Resten av USA bör följa exemplet och stat efter stat avskaffa det system som gör att oskylda människor vägras upprättelse.


Som jag ser det finns det två krav som ska uppfyllas för att dödsstraff ska vara en bra idé. Det första är att vi kan garantera att endast de som begått brottet ifråga avrättas och detta ska vara 100-procentigt. Det andra är att det faktiskt blir en minskande effekt av de brott som ger dödsstraff därför att rädslan för att begå dem pga en eventuell avrättning är för stor. Inget av dessa krav är dock uppfyllt.


Ett otaligt antal människor har blivit avrättade som varit oskyldiga. Oavsett hur bra rättssystem man har eller hur säkra bevis som finns kommer varje samhälle förr eller senare att göra felaktiga domar. Detta gäller även om man inte använder dödsstraff, men skulle domen visa sig vara fel kan man släppa personen ifråga och betala skadestånd. Om man däremot avrättar personen har man skapat en bestående orättvisa i rättvisans namn. Ett rättssamhälle kommer aldrig att bli tillräckligt bra för att dödsstraff ska vara en bra idé.


Det finns heller ingenting som tyder på att ett dödsstraff skulle leda till mindre grova brott och därmed en nettovinst i lycka för samhället. Det som snarare sker är att det blir en brutaliserande effekt för hela samhället. Respekten för liv (som man var intresserad av att höja) kommer istället att minska. Människor kommer att anse att under vissa omständigheter är det OK att döda, det kommer att bli fler istället för färre som begår våldsdåd och samhället som helhet kommer att bli mindre tryggt och lyckligt.


Att dödstraff inte är en bra idé ser man i USA. De borde ha ett av de samhällen där få våldsbrott begås, istället begås det väldigt många. Detta tillsammans med ett komplett inkompetent rättsystem (enl wikipedia: 67 % of capital convictions are eventually overturned, mainly on procedural grounds of incompetent legal counsel, police or prosecutors who suppressed evidence and judges who gave jurors the wrong instructions.) skapar en stor orättvisa och löser absolut inga problem.


De innevånare i de länder som har dödsstraff bör ta sig själv i kragen och en gång för alla avrätta dödstraffet som ändå inte leder till någon förbättrande effekt.

Inga kommentarer: