måndag 17 december 2007

Sagan om företagaren som ville sänka lönerna

Det var en gång en företagare som drev en stor fabrik där det var många som jobbade. Han och några andra företagare ägde alla företagen som fanns i staden och de pratade ofta tillsammans med varandra om olika saker. I staden fanns också många utan arbete. Speciellt nu till julen hade många svårt med att köpa julskinka och julklappar.


Företagaren såg detta, tyckte att för få människor i staden hade jobb och började en dag diskutera detta med sina företagarvänner. ”Nu grabbar, nu ska vi väl ta och minska det vi betalar i lön. Vi ser till så att vi kan sänka lönerna när vi vill, så att vi kan minska kostnaderna. Då kan vi sänka priserna och när det då blir billigare köper ju fler våra varor. Då kan vi anställa fler och alla får det bättre.”


Hans företagarvänner tyckte detta var en jättebra idé. De var ju inte så intresserade av att anställa fler och att hjälpa någon annan än sig själva, men minskade löner innebar ju mer pengar till företaget så det tyckte de om.


Tillsammans fick de nu folket att lyssna på dem och lönerna sänktes till en jättelåg lön. Nu, tänkte företagaren, nu skulle alla få jobb.


Företagaren sänkte priserna så som han lovat. Det gjorde däremot inte hans vänner utan behöll istället de gamla priserna så att de skulle tjäna ännu mera pengar än vad de gjort tidigare. Tyvärr hade inte folket råd att köpa sakerna i alla företagarnas affärer – de hade ju mindre pengar att handla för alla löner hade ju minskat och priset hade ju bara minskat hos ett av företagen.


Folket kunde nu inte köpa lika mycket julklappar och mat som de gjort tidigare år, det ledde i sin tur till att företagarnas företag fick in mindre pengar än förut i vinst, trots de sänkta lönerna eftersom färre köpte deras julkorv och snidade bockar. Nu när de fick mindre pengar fick de istället sparka anställda som de inte längre hade råd att betala.


Plötsligt fanns det fler arbetslösa i staden än innan lönerna sänktes. Tänk vad konstigt!

Inga kommentarer: