torsdag 13 december 2007

Lissabon – framtid eller skräck?

I dag samlas Europas ledare i Lissabon för att skriva under det nya fördraget, vår lille Fredrik inräknat. Gemensam utrikespolitik, mer makt till länderna och färre ledamöter är några av förslagen.


Många länder kommer nog att slita sig blodiga för att få så mycket att säga till om som möjligt. Turkiets medlemskap, bidragspolitik och omvärlden har alltid varit frågor som Europas länder har haft svårt att komma överrens om. Vilken vision har vi för det nya EU? Har vi någon vision alls?


Åh andra sidan, vad har vi att förlora. Världen öppnas mer och mer och ett djupare samarbete med Europa är naturligtvis bra. Kommer detta då hindra oss att ha kontakter med andra länder. Ja, om man ska tro detta med gemensam utrikespolitik. Och vad händer med USA:s inflytande? Kommer de tvingas bort från Europa och ”en tredje vägens politik” skapas eller kommer EU bli USA:s lakej i utrikespolitiken? Och vad händer med Ryssland, som är nödvändig för ett väl fungerande samarbete i Europa? Massa frågor, få svar.


Det känns som att ett enat Europa är en bra idé på pappret – undrar om det fungerar i verkligheten.


Länk till aftonbladet

Inga kommentarer: