tisdag 4 december 2007

Mer yttrandefrihet – mindre religiöst vakuum

Att religiösa människor brukar ha inskränkta värderingar, hävda att de själva har rätt att kritisera andra människor och dessutom samtidigt vara skyddade från andras kritik pga religionsfrihet är något vi tyvärr börjar bli mer och mer vana vid. Massachusetts har en lag mot att kritisera gud, katolska kyrkan lägger in stämningar när någon parodiserar nattvarden, och muslimer går bärsärk när någon ritar teckningar av Muhammed.


Nu är återigen militanta muslimer på marsch. Gillian Gibbons hade som lärare i Sudan låtit klassens barn bestämma i sann demokratisk anda vad klassens nallebjörn skulle heta. Barnen röstade då på Muhammed. Det som kan tyckas ganska ofarligt sett med fördomsfulla västerländska ögon resulterade naturligtvis i en folkstorm i detta intoleranta land. Med slagord som "No tolerance - execution" och "Kill her, kill her by firing squad" gick den fundamentalistiska rörelsen runt på gatorna efter det visade sig att Gillian Gibbons ”bara” dömdes för förolämpning av religion och ”bara” fick 15 dagars fängelse och utvisning. Igår fick hon dessutom presidentens förlåtelse så nu slipper hon nog bestraffning alls för sitt hemska brott.


Själv vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Min spontana känsla är att religiösa grupperingar medvetet försöker tvinga oliktänkande till tystnad genom att försöka ändra lagarna så att de själva kan sprida sitt eget, vidriga budskap utan att få mothugg. Det var även detta som katolska kyrkan och Polen försökte göra genom att skriva in en referens till kristendom i Europeiska konstitutionen (som tack och lov föll och förhoppningsvis inte skrivs in i Lissabonfördraget). I de muslimska länderna har tyvärr religionen redan blivit lagen. Muslimerna i Sudan har tidigare gjort sig kända för att lägga en fatwa som hindrar vaccinering av barn (det är en konspiration av judarna och frimurarna!). Andra muslimska länder har lagt fatawas mot författare som Salman Rushdie och Taslima Nasreen. Sedan anklagar de väst för att inte visa kulturell tolerans.


I mina ögon är de dessa länder som inte visar oss tolerans. Varför ska vi hålla inne med vår kritik, varför ska vi kritisera Lars Vilks rondellhund när dessa religiösa grupper inte respekterar vår yttrandefrihet, varför ska vi tiga för att undvika dåliga relationer. Tyvärr finns det människor i Sverige som anser att det är onödigt att provocera och att vi bör försöka visa mer respekt. Jag hävdar motsatsen! Man ska aldrig hålla inne med sina åsikter om det är något man tycker är fel, dessutom förutsätter respekt något ömsesidigt. Det är dem som provocerar oss minst lika mycket genom att säga att vi alla är syndare och kommer att straffas av Gud. Kommer religiösa att sluta säga detta om vi slutar kritisera dem? Det borde bli uppenbart att muslimer och religiösa grupperingar i allmänhet inte accepterar kritik för de dem står för och inte respekterar vårt öppna samhälle, ändå ska de ha rätt att föreläsa för oss hur vi ska leva vårt liv. Någonting är sjukt där.


Det de inte tycks förstå är att jag har samma rätt att kritisera en åsikt som de har att framföra den. Jag är dock helt övertygad om att denna intolerans tyvärr kommer att upprepas i framtiden.


Religiösa människor brukar ofta säga att religion står för vänskap, jämlikhet, rättvisa, fred och respekt. Min fråga är: Går vi fortfarande på det?

Inga kommentarer: