onsdag 5 december 2007

USA-valet. Skämt eller fiasko?

Läste på aftonbladet en sammanfattning av alla kandidater och deras åsikter i vad som kommer att bli höstens stora dokusåpa - USA-valet 2008! Det stora landet i väster ska återigen försöka visa att de denna gång kan låta bli att valfuska och faktiskt låta den kandidat som får flest röster bli president. Oddsen för att lyckas med det är väl 50-50.


Vi kommer att se leende barn, lyckliga familjer, patriotiska tal, klavertramp, förtal, skitsnack, flaggviftande etc. Jag tvivlar dock på att det kommer spela någon roll vem som vinner. De intressanta frågorna nämligen sociala skyddsnät, ägande, USA: s stöd till Israel etc, kommer att sopas under mattan. Alla kandidaterna är förmodligen ändå köpta av diverse företag och lobbygrupper som för fläskiga bidrag får garantier om att absolut inget kommer hända i landet där alla är fria och lyckliga, eller hur var det nu.


Alla har de naturligtvis mer eller mindre luddiga åsikter om abort, klimatfrågan och Irak (Även om Fred Thompson kommentar om varför han inte tror på global uppvärmning är kul, Vissa människor, inte nödvändigtvis forskare, funderar på om Mars och Jupiter – som inte skrivit på Kyoto-avtalet – faktiskt är befolkat av SUV-körande utomjordingar som har sin air condition på 16 grader och som vägrar återvinna). Känns som att vad de säger är ganska ointressant. Det kommer ändå att bli den kandidat som ser gladast ut, som viftar bäst med flaggan, som har en kärnfamilj leendes in mot kameran och som verkligen ger ifrån sig den självbild och lycka som det amerikanska folket vill ha själva, (men aldrig kommer att få) som vinner. Diverse skelett i garderoben lär nog också spela in.


Även om presidenten skulle ha goda avsikter kommer ändå inget hända pga alla de balanssystem som hindrar folket att genomdriva någon förändring alls. I slutändan kommer medelamerikanens röst inte betyda någonting, vilket är precis så de med mkt och inflytande vill ha det. Konstitutionen, bill of rights, ett röstsystem som eliminerar minoritetspartier och de tre likställda myndigheterna gör att rösten du lägger är näst intill värdelös.


Att sedan presidenten förmodligen kommer blåsa alla väljare och vinka från vita huset samtidigt som oppositionen i Venezuela får en fet check till vapen från allas vår favoritonkel lär inte chocka mig iaf. Demokratin på kontinenten finns i Sydamerika, inte i USA. Ändå är det Venezuela som av liberaler är en diktatur medan USA är demokratins förlovade land. Jag tror jag vill gå och spy.


Länk till Aftonbladet

Inga kommentarer: