måndag 17 december 2007

Våldtagen kvinna i Saudiarabien benådad

Enligt aftonbladet och DN har nu den saudiska 18-åringen som dömdes till 200 piskrapp och 6 månaders fängelse efter hon blev gruppvåldtagen i en bil blivit benådad av kungen. Det saudiska justitiedepartementet anser dock fortfarande att domen var rätt. Och kungen agerar bara av feghet – har du en skruvad åsikt ska du åtminstone ha mod nog att stå för den.


Det var bra att de bestraffade våldtäktsmännen. Att man väljer att straffa offret är dock helt obegripligt. Ger känslan av att båda begick brott. Jo, just det jag, det är ju det Saudiarabien hävdar! Om jag däremot lägger till feodal kultur, patriarkalt samhälle, diktatur och religiösa lagar till lista blir det plötsligt mera logiskt.


Knäppa lagar som denna skapad av en kultur och religion med stenåldersmentalitet är ett hinder för människors utveckling men hade ändå kunnat förklaras med en demokratisk beslutsprocess. Nu, med diktatur försvinner det sista argumentet för att detta skulle vara etiskt hållbart på något sätt.


USA:s konservativa har nu börjat bli oroliga för valet och gör allt för att ta ner denna skandal. Det är åtminstone det jag tror. Från Sveriges sida finns det inte mer vi kan göra än fördömanden, handelsblockad, total utfrysning (d.v.s. inga fler fotbollsmatcher) och antisaudiska kampanjer. Det borde ändå räcka för att markera åsikt.


Länk till aftonbladet

Länk till DN

Inga kommentarer: